Københavns Kommune afholdt onsdag en stor integrationskonference, der satte fokus på tryghed i byen.
Om eftermiddagen kom de endelig. De unge.
300 deltagere på gårsdagens integrationskonference på Københavns Rådhus havde brugt dagen på at diskutere integration og tryghed i hovedstaden.
Ti unge repræsentanter kom med en række helt konkrete forslag til politikerne
»Hvis klubberne holder længere åbent, hygger vi os i stedet for at lave ballade.«
»Personalet skal være der og ikke gå midt i en fodboldkamp, fordi de har fri. De skal kunne lide os og have erfaring og vide, hvordan vi har det.«
»Politiet har ikke respekt for os, og vi har ikke respekt for dem. Derfor foreslår vi mere gående politi, som vil give en større tryghedsfølelse.«
Gruppen under »TaskForce Integration« har siden januar arbejdet med en række anbefalinger til Københavns politikere.
»Jeg fik lyst til at være med i projektet, for nu var det på tide, at politikerne hørte på os. De er jo os, de snakker om,« siger Rima Ibrahim på 17 år fra Københavns nordvestkvarter, da konferencen er slut. Hun ville dog gerne have haft mere direkte dialog med politikerne.
»Det føltes, som om det var de voksne, der svarede,« siger hun med henvisning til tilhørerne i den fyldte festsal.
Ambitiøs konference
De unge var mere konkrete i deres anbefalinger end rækken af oplægsholdere. Konferencen er aktuel oven på de sidste ugers uroligheder. Det afspejlede sig også i antallet af fremmødte.
Inden de unge kom til orde, havde rådhuset lagt lokaler til blandt andet fire workshops, hvor der blev holdt oplæg og debatteret om emnerne integration, kriminalitetsforebyggelse, antiradikalisering, ghettobekæmpelse og antipolarisering. Deltagerne var både frivillige og professionelt engagerede i integration. Flere af tilhørerne kritiserede, at der ikke var bedre tid til debat.
»Arrangementet er fint, men der er for mange oplægsholdere, så det bliver overfladisk. Jeg savner debatten,« siger bestyrelsesformand i Mjølnerparken på Nørrebro, Muhammad Aslam :
»I Mjølnerparken efterlyser vi faciliteter, der kan tiltrække alle borgere, så myter og fordomme kan forsvinde. Hvis man isolerer de etniske unge, får de intet netværk, og hvis børnene ikke har faciliteter, står de på gadehjørnerne.«
Tidligere på dagen holdt lektor Søren Langager fra Danmarks Pædagiske Universitet et oplæg, hvor han påpegede, at mange etniske unge er integrerede på parametrene faglighed, job og uddannelse. Men de føler sig ikke integrerede.
»Vi taler om forskellige typer anerkendelse - og med god grund føler mange etniske unge sig ikke anerkendt retsligt, og så søger de alternative typer anerkendelse, for eksempel venskaber på gaden.«
Fra Københavns Politi var chefkriminalinspektør Per Larsen repræsenteret.
»København er faktisk en af verdens tryggeste byer, men medierne fremstiller det anderledes. Der er ikke altid belæg for hysteriet, men det er en udfordring af dimensioner at forhindre, at folk falder tilbage i kriminalitet. Vi skal mase os ind på familierne og få en dialog i gang og give dem nogle tilbud, de ikke kan sige nej til,« siger Per Larsen og foreslog blandt andet »SSP plus« for unge over 18 år.
Efter de unges oplæg, klappede tilhørerne i salen længe, og de var ærgerlige over, at de unge først var blevet introduceret som dagens sidste punkt. De skulle da have været med fra starten, lød det.
Ved hvad der hjælper
Politikerne fra Københavns Kommune var til den afsluttende paneldebat forsigtige med at komme med direkte løfter.
»Der er ingen grund til at genopfinde den dybe tallerken. Vi ved, hvad der skal gøres på integrationsområdet. Folk skal have alternativer til at være på gaden. Og så skal vi være bedre til at tænke, at demokrati involverer alle. De unge vil jo gerne i dialog. Det skal vi gøre brug af,« siger Socialborgmester Mikkel Warming (Ø), der vil starte med længere åbningstider i klubberne og tilbyde kommunale fritidstilbud til unge over 18.
Heidi Wang fra Venstre er enig.
»Vi ved, hvad der virker. Vi skal sikre kontinuitet i de nuværende projekter og behøver ikke opfinde noget nyt.«
Integrationsborgmester Jakob Hougaard (S) pointerede i sin afsluttende tale, at man skal blive bedre til at koordinere indsatsen og arbejde i samlet takt.
Og så blev eftermiddagens politiske paneldebat ellers overtaget af sangeren Isam B fra gruppen Outlandish. Han havde allerede fra morgenstunden leveret den første sang.
»Nå, fik I løst det?,« spurgte han inden de første toner blev slået an.
»Kom nu ikke her og sig, du ikke ved, hvad det handler om,« lød sangens sidste strofe.
Find artiklen hér: Berlingske Tidende